Natursvampene på Kalymnos

Kalymnos er kendt som ‘sponge-divers island’ – natursvampeøen. Igennem mange hundrede år var natursvampene øens største eksportsvare og det er sågar omtalt i de ældgamle værker skrevet af Homer og Aristoteles. Faktisk er der blevet dykket efter natursvampe i mere end 2500 år på Kalymnos.

Natursvampe er levende organismer der lever på stenene på havbunden. De kan vel bedst beskrives som en sort klump når man ser dem i vandet, selvom de er helt lyse når de købes i butikkerne. Det skyldes at man renser svampene grundigt og vasker farven ud inden de sættes til salg. Det er dog mest af kosmetiske hensyn, da man faktisk forringer svampenes kvalitet lidt ved at vaske dem. Til gengæld er de lyse svampe nemmere at sælge, da de færreste har lyst til at skrubbe sig med en mørk svamp.


I tidernes morgen dykkede man helt uden udstyr for at indfange svampene, og man var således afhængig af ens evne til at holde vejret. For at komme hurtigere ned på havbunden bandt man et reb fast i en stor sten kaldet en ‘skandalopetra’, som man holdt fast i mens man sprang fra båden. På den måde brugte dykkerne færre kræfter på at komme ned til svampene og kunne i stedet bruge deres energi på at samle så mange svampe som muligt. De bedste dykkere kom 30 meter ned og kunne holde vejret i 5 minutter på havbunden.

Senere begyndte man at anvende mere moderne udstyr, der gav dykkerne mulighed for at blive længere under vandet. Men det har aldrig været ufarligt at dykke efter natursvampe og selvom fiskerne fra Kalymnos var blandt de bedste i verden mistede mange af dem livet under fangsten.

I midten af 1980’erne blev havområdet omkring Kalymnos dog ramt af en sygdom, der tog livet af en stor del af svampene og dermed reducerede muligheden for en ordentlig fangst betragteligt. Det havde en voldsom effekt på øens vigtigste industri, der i princippet aldrig ville blive den samme igen.

Selvom der stadig fiskes efter natursvampe i havene omkring Kalymnos har turismen overtaget rollen som øens vigtigste erhverv, men natursvampene er stadig en integreret og vigtig del af øens historie og identitet – noget man straks bemærker når man går rundt i byerne. I Massouri findes der f.eks. et museum for natursvampe og på nogle restauranter vises der dokumentarfilm om dykkerne fra Kalymnos.

De mange natursvampefiskere fra gamle tider beundres stadig den dag i dag for deres utrolige evne til at fridykke, og det har medført at der afholdes flere dykke-konkurrencer rundt om i verden hvor man forsøger at gøre dem kunsten efter.