De centrale byer på Kalymnos

Pothia

Den første by man møder når man man ankommer til Kalymnos, er hovedbyen Pothia.

Pothia er et centralt trafikpunkt på Kalymnos, for det er oftest her ens rejse starter, hvad enten man ankommer fra lufthavnen på Kos eller tager ud på en bådtur til de omkringliggende øer.

Platia ved havnen i Pothia
Platia ved havnen i Pothia

Navnet Pothia er meget passende for det er også øens største havneby. Faktisk er den blandt de mest travle byer i Dodekaneserne hele året rundt.

I Pothia finder du masser af caféer, butikker og restauranter og det centrale midtpunkt i byen er havnefronten Platia. Her kan du f.eks. sidde og nyde en kold Frappe mens du betragter de mange flotte træbåde sejle ind og ud af havnen.

Det er muligt at leje et værelse i Pothia og overnatte, men denne lokale hovedstad er meget lidt turistpræget og derfor kan man også opleve en mere autentisk græsk stemning her. Hovedparten af øens indbyggere bor da også selv i dette område.

Pothia er dog en travl by og selvom den bestemt er et besøg værd for turister er det ikke her man tager hen for at slappe af. Som turist bør man derfor bevæge sig længere vest på, for at finde den ro Kalymnos er kendt for.

Massouri / Myrties

I Massouri og Myrties finder man størstedelen af den turisme der er på Kalymnos. Der er også her hotellerne, restauranter og de bedste strande findes.

Udsigten over stranden ved Massouri
Udsigten over stranden ved Massouri

De to byer ligger så tæt på hinanden at de efterhånden er smeltet helt sammen. Det er nærmest kun et vejsving, der afgør om man i den ene eller anden by. Som turist er det kun en fordel, for hovedparten af restauranterne og caféerne ligger i Massouri, mens den lille havn hvor de lokale bådtaxier fragter folk til og fra Telendos ligger i Myrties.

Det er samtidig meget svært at fare vild i området, for ser man bort fra de små gangstierne imellem husene, så er der er kun én vej igennem de to byer. Den går langs kysten og følger man den passerer man adskillelige mini-markets og restauranter.

Jeg har tidligere været på ferie andre steder i Grækenland, bl.a. på Kreta og Korfu, og oplevede jeg tit, at jeg skulle gå relativt langt eller krydse store trafikkerede veje for at handle ind, komme ned til en strand eller få noget at spise.

På Kalymnos var det helt anderledes. Her er der alt hvad man umiddelbart har brug for, inden for meget overskuelig afstand. En gåtur gennem Massouri er f.eks. relativt hurtigt overstået, for hele strækningen er kun omkring 500-800 meter lang. Alligevel er der masser af restauranter og butikker at vælge imellem, og man behøver ikke risikere liv og lemmer for en Cola Light.

Men selvom gåturen måske ikke er så lang, så er den perfekt til en slendretur for udsigten over havet er fabelagtig, især om aftenen når man kan se solen gå ned bag bjergene på Telendos.

Man sagtens tilbringe en hel uge i dette relativt lille område, men har man lyst til at udforske resten af øen er der også masser af muligheder for det. Man kan f.eks. leje en scooter og udforske Kalymnos på egen hånd, tage bussen ind til Pothia eller videre nord på til Emborios.

Emborios

Den lille strand ved Emborios. Lige bag ved træerne ligger en skøn taverna.
Den lille strand ved Emborios. Lige bag ved træerne ligger en skøn taverna.

Emborios er en af de mest nordliggende byer på Kalymnos.

Det er en meget lille og hyggelig by, hvor roen virkelig har indfundet sig.  Jeg ville ikke personligt bo her i en hel uge, dertil er der næsten for stille, men er du på udkig efter et sted hvor du virkelig bare kan slappe af og nyde livet i nogle timer, så er det Emborios du skal besøge.

Den loakel bus stopper også her, så det er relativt nemt at kommer til Emborios. Man kan selvfølgelig også leje en scooter eller en bil og tage turen herop med vinden i håret. Jeg har selv kørt den et par gange og det tager vel 20-30 minutter på scooter fra Massouri.

Der findes en håndfuld forskellige tavernaer i byen, og de fleste udlejer også små værelser til turisterne. Her kan du så  sidde og nyde et godt måltid og få lidt at drikke, mens du kigger ud over den lille bådehavn og det tilhørende strandområde.

Udsigten udover havet og den lille bugt ved Emborios, hvor yacht ejere på tur i øhavet ofte ligger til, er meget smuk og betagende. Det samtidig et af de bedste steder på øen at se solen gå ned, og derfor arrangerer mange rejseselskaber også aftenture hertil.