Skal man drikke kold eller varm væske for at køle kroppen?

For de fleste personer vil det logiske svar nok være, at når det er varmt, så skal man drikke noget koldt for at køle kroppen. Varm væske varmer kroppen op, mens kold væske køler kroppen ned.

Når man er midt i den sydlandske varme, så føles det da også godt at få en tår kold vandt. Det giver en øjeblikkelig nedkøling som man med det samme mærker ned igennem halsen og videre ud i kroppen.

Men svaret til ovenstående spørgsmål er måske ikke så entydigt som man skulle tro.

Selvom det måske lyder lidt underligt og ulogisk, så kan varm væske som f.eks. kaffe eller the også være et effektiv middel mod varmen. Og hvorfor så det? Svaret er faktisk lige tungen – bogstaveligt talt.

Sådan køler du kroppen med varm væske


Når vi spiser og drikker, så er det tungen  der først kommer i kontakt med det vi indtager. Vores tunge er fyldt med små nerver, der sender signaler videre til hjernen. Det er disse signaler der afgør hvordan vi opfatter f.eks. smag og om det er noget vi bryder vi os om.

På tungen er der også en masse små receptorer, der reagerer på varme. Når vi f.eks. drikker noget varmt, så bliver det opfanget af disse receptorer og de giver beskeden videre til nerverne på tungen, der så sender et signal til hjernen om at  vi drikker noget varmt. Hjernen reagerer så ved at igangsætte den mekanisme vi har til at bekæmpe varme  – den får kroppen til at svede.

Det interessante er, at selvom kroppens temperatur til en vis grad også bliver påvirket af den varme væske, så overtrumfes den opvarmende effekt væsken har på kroppen af vores indbyggede køle-mekanisme (sved).  Så eftersigende skulle kroppen altså blive mere nedkølet når vi drikker noget varmt.

Er kaffe og the vanddrivende?

At varm væske i virkeligheden kan være med til at køle kroppen, er jo godt nyt til os der godt kan lide en kop kaffe. Men hov, er der ikke noget med at kaffe og the er vanddrivende? Så modarbejder det jo de klassiske solråd og er med til at dehydrere kroppen!

At kaffe skulle være vanddrivende er faktisk en sejlivet myte. For i modsætning til kaffe, så holder den historie faktisk ikke vand.

Der er nemlig lavet en række undersøgelser, der viser, at kroppen tilbageholder den samme mængde væske, hvis man indtager den som kaffe, som hvis man indtager den som vand.

Selvom undersøgelsen konkluderede, at kaffedrikning ikke er vanddrivende i et omfang, der kan måles eller kan siges at have betydning, så betyder naturligvis ikke at du konstant skal erstatte vandflasken med en termokande. Men du kan roligt indregne kaffe som en del af dit daglige væskeindtag, og faktisk har kaffe også en række positive effekter på kroppen. Bl.a. viser forskning at kaffe forebygger både demens, type 2-diabetes, kræft og sukkersyge og hjælper dig med at holde den slanke linje.

Så når du sidder på en restaurant i Massouri, nyder varmen og måske kigger ud på vandet mellem Kalymnos og Telendos, så kan du roligt bestille en varm cappuccino i stedet for en kold Frappe.

Hvad foretrækker du at drikke når du er ferie sydpå?