Den hemmelige ingrediens i honning fra Kalymnos

Når du besøger Kalymnos vil du opleve at der i minimarkeder og gadeboder ofte reklameres for øens helt specielle honning. ”Nåh ja og hvad så” tænker du måske, ”jeg har da smagt honning før”. Men de gode folk på Kalymnos er meget stolte af deres honning og der er også noget ved den, der adskiller den fra f.eks. honning lavet i Danmark.

Bistaderne på Kalymnos placeres op langs skrænterne og flyttes rundt i løbet af året.
Bistaderne på Kalymnos placeres op langs skrænterne og flyttes rundt i løbet af året.

Selve måden honningen bliver lavet på er ikke så anderledes end andre steder. Øens biavlere har placeret bistader rundt om klipperne. Et bistade er en rektangulær kasse fyldt med udtagelige rammer i træ eller plastic. Herfra flyver bierne ud og samler nektar som de behandler med enzymer fra deres honningmaver, hvorefter den bliver til flydende honning som de gemmer i rammerne inde i bistadet. Biavlerne opsamler så honningen, bruger en centrifugeringsmaskine til at slynge honningen ud af rammerne, renser den, tapper den ud på dåser og sender den videre til butikkerne.

Forskellen finder man til gengæld i den nektar bierne samler ind og tager med tilbage til bistaderne.

De solrige omgivelser med høje temperaturer er perfekte for turisterne, men det kræver sin plante at overleve i et miljø hvor det stort set ikke regner fra maj til september. Øens klima hvor solen dagligt bager på de rå skrænter og den stenede tørre jord ligger ikke umiddelbart op til frodige områder med flotte blomster, som bierne kan finde næring i.

Generelt består øens vegetation derfor mest af krydderurter som oregano, salvie og timian. De trives nemlig rigtig godt i dette klima og de kan findes overalt rundt om på bjergene. Du kan faktisk frit gå rundt og samle nogle krydderier sammen hvis du vil, men du kan også lade andre gøre det hårde arbejde og købe dem i færdigpakkede poser i minimarkederne.

At der findes så mange standhaftige krydderurter på øen har biavlerne gjort til deres fordel og de placerer derfor bistader i nærheden af disse bevoksninger. Du kan se dem langs vejene, hovedsageligt på den nordlige del af øen, hvor bistaderne står som farverige og dekorative elementer op langs skrænterne. De bliver flyttet rundt i løbet af året, så bierne altid er i nærheden af blomster i flor.


Den sparsomme vegetation betyder samtidig, at bierne er nødt til at arbejde hårdere for at få det meste ud af de få ressourcer de har til rådighed. Bierne er simpelthen nødt til at effektivisere deres produktion og producerer derfor mere honning end normalt.

Når en bi er på jagt efter nektar søger den hen mod de beplantninger der findes indenfor et par kilometers afstand. Den strategiske placering af bistaderne betyder derfor at den nektar bierne hovedsageligt tager med sig hjem kommer fra krydderierne.  Den krydrede nektar sætter sit præg på den honning du i sidste ende kan købe ude i butikkerne.

Honningen fra Kalymnos er da også lækker på mange måder. Den er dejlig blød og ikke krystalliseret og konsistensen minder om en dansk Akacie-honning. Den har samtidig en flot dyb-gylden farve og sammenligner man med en honning fra Danmark, kan man faktisk godt dufte at den er mere krydret.

De gange jeg har besøgt Kalymnos har jeg boet på et lejlighedshotel i Massouri og jeg sørger altid for at have en dåse med den lokale honning ude i køkkenet. Den er nemlig perfekt sammen med lidt græsk yoghurt hvis man trænger til et mellemmåltid eller vil have lidt sødt til morgenmaden.