Sådan laver du en lækker frappé på 2 minutter

En frappé er iskaffe der laves på instant-kaffe (f.eks. Nescafé) og koldt vand. Den kan fås overalt i Grækenland og det er ikke så underligt at den er den blevet et kæmpe hit både blandt grækere og turister; Den er nem at lave, den smager godt (hvis man da kan lide kaffe) og den er fremragende til at slukke tørsten.

Den blev opfundet ved at tilfælde i 1957, da to repræsentanter fra Nestlé var mødt op en til en stor handelsmesse. De var der egentlig for at promovere et nyt produkt Nestlé udviklet til børn – en nem chokolade drik man kunne lave derhjemme ved at ryste chokoladepulver og mælk sammen.

På et tidspunkt ville den ene kollega gerne have en kop instant-kaffe, men han kunne ikke finde noget varmt vand. Så inspireret af det nye chokoladepulver-produkt, lavede han i stedet et lille eksperiment og rystede kaffen sammen med vand og isterninger – og vupti, så var en klassiker født!

Hvordan denne drink kom til at hedde en frappé ved jeg ikke, men er navnet er ikke specielt græsk. Frappé er faktisk fransk og betyder afkølet når man bruger det til at beskrive en drikkevare.

I Grækenland kan du få din frappé i tre forskellige variationer; med meget sukker, med lidt sukker eller helt uden sukker.

Jeg kan godt lide smagen af kaffe, så jeg vælger altid en udgave med meget lidt sukker i.

Sådan gør du

Når jeg er på Kalymnos, så er en frappé mit foretrukne valg når jeg ligger ved poolen og trænger til andet end bare en vand. Derfor skulle jeg selvfølgelig også prøve at lave dem selv herhjemme i Danmark, og den har nu erstattet den varme kaffe som en fast del af mit morgenritual.

Selvom det er en relativ nem drik at lave, så tog det alligevel et par forsøg før det lykkedes at lave en hæderlig frappé med ingredienser jeg alligevel havde hjemme i køkkenet.

Denne video er meget lig den opskrift jeg selv bruger.

 

Her er den opskrift jeg bruger herhjemme i Danmark, den er til 1 person.

 • Kom 1-2 tsk pulverkaffe i et højt glas (jeg bruger Nescafé Gold men Nescafé Classic er vist den mest “rigtige” at bruge)
 • Tilsæt evt. en smule (rør)sukker
 • Hæld lidt koldt vand i, ca. ½ dl
 • Brug en mælkeskummer til at røre i kaffe/sukker/vand blandingen indtil den bliver til fast skum. Skummet er færdigt når du kan vende glasset på hovedet uden at det falder ud. Det tager ca. 30-60 sekunder.
 • Tilsæt 3-5 isterninger
 • Hvis du vil gøre smagen mere blød, så hæld også lidt mælk i
 • Til sidst fylder du glasset op med koldt vand og serverer den med et sugerør

Brug det rigtige udstyr

elektrisk-skummer-til-frappe

Man kan bruge en billig batteri-drevet mælkeskummer til at lave skummet, men de er kun gode så længe batterierne er nogenlunde friske. Min erfaring er, at de hurtigt mister kraften og så er der svært at få skummet helt rigtigt. Så hvis du vil lave frappé på den rigtige måde, så anskaf dig en ordentlig skummer.

Jeg har aldrig set de “rigtige” skummere til salg i Danmark, men jeg har selv købt en elektrisk frappé mixer på Ebay for ca. 80 kr (inklusiv fragt).

Den sættes til stikkontakten og har dermed masser af kraft, og så går det også noget hurtigere at få skummet helt fint og fast – hver gang.

Køb din frappe-mixer her

Alternativt kan du ryste blandingen med kaffe/sukker/vand sammen i en shaker indtil den bliver til skum, og dernæst hælde den i et glas og tilføje is, evt. mælk og vand. Jeg synes dog ikke jeg kunne få skummet til at blive fast på denne måde og ved at lave det hele i glasset med det samme, sparer du også lidt opvask 🙂

Hvis du vil gøre din Frappe mere dessertagtig, så kan du vælge at tilsætte en god klump flødeis.

God fornøjelse!


2 kommentarer til “Sådan laver du en lækker frappé på 2 minutter”

 1. Uha uha uha…
  Fortæl ikke en græker at du bruger andet end Nescafé Classic. =}
  For os er det næsten religiøst – og personligt synes jeg det giver den bedste smag.

  Den kommer traditionelt i tre styrker:

  Sød med 2 tsk sukker pr tsk kaffe
  Mellem med 1 tsk sukker pr tsk kaffe
  Stærk helt uden sukker

  Sidstnævnte er min favorit.
  Istedet for sukker kan bruges Sukrin der er uden kalorier.

  1. Ups 🙂

   Min version er nok lidt fordansket og jeg bruger Nescafé Gold fordi det er den kaffe vi typisk har i husstanden.

   Men når det bliver forår/sommer og Frappé-tid igen, så vil jeg da prøve den originale version med Classic i en mellem version.

   Tak for tippet!

Lukket for kommentarer.